Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Η σιωπή

Σιωπή   2016 | Έγχρ. | Διάρκεια: 161'

Aμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε 
Η σιωπή του ΘΕΟΥ στο εκκωφαντικό ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ μαρτύριο
ή
Η ΣΙΩΠΗ του ανθρώπου στην ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ πίστη του Θεού;
Υπαρξιακό- μεταφυσικό μυθιστόρημα.
Μια άρτια-ώριμη  σκηνοθετική ματιά ενός 75χρονου ΣΚΟΡΤΣΕΖΕ που τη διαμόρφωνε 20 ολόκληρα χρόνια, χωρίς καθόλου μουσική , διαβάζοντας το μυθιστόρημα  του ασιάτη- Ιάπωνα   Σιουσάκου Έντο που γράφτηκε το 1966.
«Πρόκειται για την ιστορία ενός ανθρώπου που μαθαίνει –μέσα από τόση οδύνη– πως η αγάπη του θεού είναι πιο μυστηριώδης απ’ όσο γνωρίζει, πως εκείνος αφήνει περισσότερες επιλογές απ’ ό,τι πίστευε ο ίδιος στα χέρια των ανθρώπων και πως είναι πάντοτε παρών… ακόμη κι εν τη σιωπή του», γράφει ο Μάρτιν Σκορσέζε στον πρόλογο της «Σιω­πής»
Δύο ιεραπόστολοι φτάνοντας στην Ιαπωνία έρχονται σε επαφή με τον χριστιανικό πληθυσμό και, ζώντας κρυμμένοι σε ένα βουνό, ασκούν κρυφά τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Καθώς όμως περνά ο καιρός και ο Rodrigues βλέπει τα βασανιστήρια που υφίστανται οι Χριστιανοί, που συχνά φτάνουν μέχρι και τον θάνατο, και παράλληλα τη «σιωπή» του Θεού μπροστά σε αυτή τη φρίκη αρχίζει να αμφιβάλλει για την ύπαρξή Του. Η «σιωπή» του Θεού γίνεται πιο έντονη όταν, αφού συλληφθεί και ο ίδιος και οδηγηθεί στις φυλακές, ένα βράδυ ακούει τα βογγητά των ντόπιων Χριστιανών που τους έχουν κρεμάσει στο anazuri. Τελικά, και μετά από μια συζήτηση με τον Φερρέιρα, στη διάρκεια της οποίας του φανερώνει πως και ο ίδιος πριν αποστατήσει είχε τις ίδιες αμφιβολίες που πήγαζαν από τη «σιωπή» του Θεού, ο Sebastião Rodrigues δέχεται να ποδοπατήσει το fumie. Τη στιγμή αυτή, και ενώ ο Rodrigues βρίσκεται σε πολύ έντονη ψυχολογική πίεση, ακούει τον Θεό να τον καλεί:
«Ποδοπάτησέ το! Εγώ περισσότερο από τον καθένα γνωρίζω τον πόνο που νιώθεις στο πόδι σου. Ποδοπάτησέ το! Για να ποδοπατηθώ από τους ανθρώπους ήρθα στον κόσμο αυτό. Για να μοιραστώ τον πόνο των ανθρώπων, σήκωσα το σταυρό μου».


Ο χαρακτήρας του Sebastião Rodrigues είναι βασισμένος σε αληθινό πρόσωπο, τον ιεραπόστολο Giuseppe Chiara. Αληθινό πρόσωπο είναι ο Cristóvão Ferreira που, αφού αποστάτησε μετά από βασανιστήρια, παντρεύτηκε μια Γιαπωνέζα και έγραψε μια πραγματεία ενάντια στον Χριστιανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου